Niet uit je neus! en andere zaken

Etiquette voor groep 5/6 en 7/8

Het programma van 'Niet uit je neus! en andere zaken' is opgedeeld in groep 5/6 en 7/8. Het is bijzonder te zien wat kinderen al weten over dit onderwerp. In dit programma behandelen we onder andere de volgende onderwerpen:

  • de tafel dekken
  • wat is etiquette en wat is het niet
  • hoe is etiquette ontstaan
  • waarom is etiquette belangrijk
  • andere culturen en eetgewoonten
  • begroeten
  • eet-tiquette
  • telefoon opnemen
  • en meer..... (afhankelijk van de tijd)

Het programma is intercultureel en met humor en quizzen samengesteld. Kinderen zijn zich na deze workshop bewuster van elkaars verschillende gewoontes, op een positieve manier. Het duurt ongeveer 1 tot 2 lesuren (in overleg).

Ga naar onze kinderpagina!

Verhaal uit de praktijk

Maandag 12 oktober 8 uur in de vroege morgen, kwamen Heleen en Flip van Etiquettefundament aan op De Oranjerie. Zij zouden onze kinderen uit de groepen 7 en 8 even bijpraten over de normen en waarden in persoonlijke omgang en tafelmanieren. Dit alles in de vorm van een ludieke interactieve voorstelling met quiz. De aula was voor de gelegenheid omgetoverd tot een chic restaurant.

Reeds verkleed tot Butler Bertrand en Mevrouw Etiquette heetten zij de eerste groep (bestickerd met naam, want iemand bij naam noemen is wel zo netjes!) welkom.  Al gauw bleek dat kinderen uit groep 8 al bijna geen kinderen meer zijn. En werd de voorstelling bijgesteld op een meer volwassenen benadering. Zo volgden er nog 3 groepen ieder een uur.

Met de omgangsnormen was alles wel oké. En neuspeuteren aan tafel deden onze kids gelukkig ook niet! Maar hoe dek je nu de tafel volgens de officiële regels? In duoteams bonden zij de strijd aan om als beste gastvrouw/heer uit de bus te komen. In alle groepen zagen we vele varianten van een gedekte tafel, vele bijna goed en soms vonden we het bestek rond om het bord met het mes onder het bord. ( Best handig toch, overal ligt iets!) Maar slechts één leerling had echt alles op de juiste manier gedekt en alle quizvragen goed beantwoord! Onze conclusie was dat zij wel van een heel voorkomende familie moest zijn. Maar nee, gewoon uit een doorsnee zoetermeers gezin.
Van de quiz leerden de kids dat je in China mag boeren na het eten. En in India eten ze met hun handen. Handig om te weten als ze er thuis iets op te zeggen hebben, toch!!

Iedere groep kreeg na afloop een certificaat en een leuk leesboek voor de groep cadeau. Wij willen Heleen en Flip hartelijk danken voor hun geweldige bijdrage aan deze zeer geslaagde Kinderboekenweek.